Отново за лимфодренажа

Неизменна част от професионалната борба с целулита е мануалния лиммфодренаж.

Лимфната система на човешкото тяло има няколко основни функции, преди всичко отделянето на излишни течности от тялото, заедно с разтворими метаболити и отпадни продукти, които възникват при обмяната на веществата. Лимфната система се състои от повърхностни и от разположени в дълбочина лимфни съдове и лимфни възли. Дълбоката лимфна система преминава покрай венозната система, покрай дълбоките вени и повърхностната лимфна система.

При повърхностната лимфна система има една важна граница – откъдето мрежа от дребни кръвоносни съдове се влива във все по-големи лимфни съдове, и течността се отвежда в посока към слабините. Тоест, от тук всички лимфни повърхностни вени се събират в лимфни възли в слабините и седалищните части. В горната част на тялото е важно събирането на лимфни възли в подмишницата, където се концентрира лимфна течност от гръдния кош, от гърдите и гърба, и от горните крайници, като една част отива във възлите на врата, а от подмишницата се насочва към областта над ключицата. След това преминава в областта на врата, защото в тази област е необходимо лимфните съдове да се отпуснат, за да може тази течност да достигне посредством дълбоките лимфни съдове чак до кръвообращението, да се свърже с венозната система, да се влее в големите вени и така се детоксикира тази лимфна течност в черния дроб и бъбреците. Излишната течност се изхвърля чрез бъбреците и в черния дроб се детоксикират продуктите от обмяната на веществата.

Важно е да имате представа от устройството на лимфната система, което е свързано с моделирането на тялото и с образуването на целулит. Важно е да се знае как да се повлияе върху целулита с помощта на лимфната система, като освен козметичните средства, ключова роля има и мануалният лимфодренаж.

Мануалният лимфодренаж е специална техника, представляваща кръгови движения, които се извършват с бавно темпо и слаб натиск, за да се окаже въздействие само върху кожата и подкожната област на повърхностната лимфна система. Мануалният лимфодренаж се извършва в медицината като помощно средство при терапия на лимфни оттоци. Има някои противопоказания, които трябва да се спазат от лекарите: човекът не бива да страда от болно сърце, болни бъбреци, от тази гледна точка, че в подкожната област се активизира кръговратът на голямо количество течности, при което се натоварва сърцето, т.е. пациентът не трябва да страда от никакви хронични заболявания. Има също така противопоказания що се отнася до щитовидната жлеза – в случай, че функцията й не е повишена, би възникнал проблем при дренажната процедура в областта на врата. Друго противопоказание се отнася до каквито и да било кожни възпаления, проблеми в областта на врата и долните крайници, като при долните крайници трябва да се внимава вашата пациентка или клиентка в случая да няма възпаление на вените – както на тези в дълбочина, така и на повърхностните. зачервена, загрята и болезнена. Ако имате подозрения за такова заболяване, никога не прилагайте мануален лимфодренаж. Най-важното противопоказание е каквото и да е онкологично заболяване. Ако установите, че тази жена е претърпяла операция на гърдите или гинекологична операция, причинена в следствие на рак, е необходимо да отпуснете нервите от лимфодренажа и моделирането на тялото, за да не се предизвика свръхкръвоснабдяване в дадена област. Още една важна забележка – ако клиентката страда от астма, обърнете внимание, че, въпреки че лимфодренажът представлява деликатна техника, тя може да причини астматичен пристъп и в такъв случай също не би трябвало да се прилага мануален лимфодренаж.

Мануалният лимфодренаж, който се прилага в отделни части от човешкото тяло, е много деликатна техника, нямаща нищо общо с обикновения масаж. Тя се извършва с бавно темпо и слаб натиск с ръката. Разликата между мануалния лимфодренаж и класическия масаж е именно в това, че масажистът третира по-дълбоки структури, и там е важно снабдяването с кръв на тъканта. Ние трябва да изхвърлим излишната течност, т.е не трябва да увеличаваме снабдяването за сметка на обратна резорбция на течността.

Advertisements

Етикети: ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: