Шведски масаж

Това е най- широко разпространеният масаж, но също така е и класическият масаж, с който може да започнете, ако не се нуждаете от специфични терапии. Познат е още и като антистрес масаж и е изграден на базата на плъзгащи се движения надлъжно по мускулатурата, допълнени с употребата на масажни масла, които могат да бъдат отпускащи или тонизиращи.

История

Този вид масаж е измислен и практикуван от шведският лекат Пер Хенк Линг, който решава да запише и класифицира различните мануални техники, съществуващи по него време (египетски, романски, гръцки, китайски) и ги обединява с някои от принципите на шведската гимнастика.

През 1813 г. в Стокхолм е създаден първият факултет, който съдържа масажа в учебната си програма, и така масажът навлиза и бива признат от официалната медицина.

Основни движения

Започва се с плавни поглаждания, ритмични и слаби, отпускащи и освобождаващи от токсини, приложени върху всички части на тялото, продължава се с движения с натиск, тоест фрикции и дълбоки омесвания, спомагащи за постигането на една много добра артикулация, подобряване на кръвообращението и течението на лимфата.

Ползи

Този масаж отпуска мускулите, намалява напрежението в тях и намалява или елиминира изцяло стреса. Ако сте спортисти, знайте, че трябва то зи тип масаж трябва да бъде приложен преди и след физическо усилие. Ако се подлагате на един постоянен и продължителен цикъл, този тип масаж спомага за поддържането тонуса на тъканите и предпазва от образуване на увредени такива (например целулит), а чрез по- динамичните движения се подобрява микроциркулацията.

Успеха на този масаж зависи много от „ръцете“ на вашия терапевт и от броя и разнообразието от движения, които той използва ( поглажданията трябва да бъдат флуидни и релаксиращи, без резки прекъсвания). Ако движенията, които използва вашият терапевт са деликатни и ритмични, то те ще спомогнат за отпускането на нервната система и за отделянето на ендорфини в тялото ви, и в същото време ще намалят хормоните на стреса, например кортизола.

Advertisements

Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: